TrabalhosGratuitos.com - Trabalhos, Monografias, Artigos, Exames, Resumos de livros, Dissertações
Pesquisar

Latitude

Tese: Latitude. Pesquise 860.000+ trabalhos acadêmicos

Por:   •  19/8/2014  •  Tese  •  587 Palavras (3 Páginas)  •  281 Visualizações

Página 1 de 3

Bun venit la Wikipedia! Dacă doriți să contribuiți vă recomandăm să vă înregistrați/autentificați.

Articolele acestei săptămâni sunt Benzinărie, Austen Chamberlain, Dosarul „ICA” și Revoluția Trandafirilor. Oricine poate contribui la îmbunătățirea lor.

Latitudine

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Acest articol se referă la sistemul de referință geografică. Pentru alte sensuri, vedeți Latitudine (dezambiguizare).

Harta Pământului arătând liniile de latitudine, care apar aici drepte şi orizontale, dar care sunt de fapt circulare cu raze diferite.

Latitudinea este una dintre cele două coordonate geografice care descriu poziția unui punct de pe suprafața Pământului. Latitudinea unui punct este unghiul dintre direcția de la centrul Pământului spre acel punct și planul ecuatorului. Dacă punctul este situat la nord de ecuator, latitudinea se numește latitudine nordică, notată N, sau se dă cu semnul plus; dacă punctul este situat la sud de ecuator, latitudinea se numește latitudine sudică, notată S, sau se dă cu semnul minus.

Punctele de pe Pământ având o aceeași latitudine alcătuiesc un cerc numit paralelă.

Cuprins [ascunde]

1 Latitudini importante

1.1 Ecuatorul

1.2 Tropicele

1.3 Cercurile polare

1.4 Polii geografici

2 Măsurare

3 Vezi și

Latitudini importante[modificare | modificare sursă]

Ecuatorul[modificare | modificare sursă]

Ecuatorul este paralela de 0°. La 0° nu se mai specifică dacă este vorba de latitudine nordică sau sudică. Cele două emisfere imaginare formate de ecuator sunt numite boreală (cea nordică) și australă (cea sudică).

Ecuatorul este cea mai lungă dintre paralele.

Tropicele[modificare | modificare sursă]

Tropicele sunt cele două paralelele de 23°27′ latitudine nordică și respectiv sudică. Paralela de 23°27‘N se numește „tropicul de nord”, „tropicul racului” sau, mai rar, și „tropicul cancerului”. Paralela de 23°27′S se numește „tropicul capricornului” sau și „tropicul de sud”.

Punctele de pe tropicul de nord au Soarele la zenit la momentul amiezii la solstițiul din iunie (solstițiul de vară pentru emisfera nordică). Punctele de pe tropicul de sud au Soarele la zenit la amiază la solstițiul din decembrie (solstițiul de iarnă pentru emisfera nordică). În punctele de pe Pământ situate între cele două tropice, Soarele se află la amiază la sud de zenit în timpul unei părți din an și la nord de zenit în restul anului. Pentru punctele situate la nord de tropicul de nord, Soarele se află la amiază totdeauna la sud de zenit, iar pentru punctele situate la sud de tropicul de sud, Soarele se află la amiază la nord de zenit.

Denumirile

...

Baixar como (para membros premium)  txt (4.3 Kb)  
Continuar por mais 2 páginas »
Disponível apenas no TrabalhosGratuitos.com